Molen 4

Johan Slingerland, bewoner van de putmolen

Met wie woont deze vijftiger daar? Met zijn gezin; zijn vrouw Rita is hulpmolenaar.

Kwam in het vak terecht door: zijn vader

Is behalve molenaar ook nog: melkveehouder

Johan Slingerland komt uit een molenaarsgeslacht. Hij heeft van zijn vader de kneepjes van het vak geleerd: welke soorten wind er zijn, hoe wind en regenbuien zich (meestal) gedragen. Hoe en wanneer je moet handelen. Wanneer je als molenaar paraat moet zijn en wanneer je rustig door kunt blijven slapen. Hoe hij het best zijn molen op de wind kan zetten, om optimaal van de windkracht te profiteren. Hij kan zich geen mooier leven voorstellen dan het zijne, totaal vergroeid met weer en wind. En waar woon je met je gezin beter en mooier dan in een huis met wieken, in de prachtige polders bij Aarlanderveen?

‘Als de wind komt, moet je er wel wezen, anders ben je ‘m kwijt’

Johan Slingerland

Iedereen baalt van regen en wind. Behalve de molenaar, die geniet. Foto: Peter Franken

De Putmolen (molen 4)

Adres: Kerkvaartsweg 61, 2445 AC Aarlanderveen.

De Putmolen is voor publiek toegankelijk. De molenaar, Johan Slingerland, geeft een uitgebreide rondleiding aan groepen van tien mensen of meer, uitsluitend op afspraak. De kosten, 5 euro pp, aan de molenaar te voldoen.

Technisch

De Putmolen brengt het water 90 centimeter omhoog.

De vlucht, de afstand tussen de uiteinden van twee wieken, is 27,50 meter

Als enige van de vier molens heeft deze molen geen scheprad, maar een stalen vijzel

Geschiedenis

De Putmolen staat niet op een lijn met de andere drie molens, maar iets apart. Hij bemaalt een lager gelegen deel van de polder, de Put. Daar werd in de tijd dat de molen werd gebouwd, 1801, nog turf gewonnen nadat het hogere deel van de polder al was drooggemalen. De bouwkosten waren in 1801 nogal wat hoger dan die van de overige drie molens: 22.000 gulden. Aanvankelijk was de Putmolen de jongste van de viergang, maar nadat de drie overige molens allemaal een keer ten prooi waren gevallen aan de vlammen, is de Putmolen nu de oudste van de vier.

De putmolen (molen 4) in actie!

Rampspoed en onderhoud

Het duurde lang eer het noodlot toesloeg, maar toen was het twee keer achter elkaar dan ook goed raak. In oktober 1989 brak tijdens het malen de bovenas, waarbij het hele wiekenkruis verloren ging en veel schade aan de molen werd toegebracht. De molen was nét weer hersteld, toen in september 1990 brand uitbrak met weer enorme schade tot gevolg. Het hele bovenwiel moest vernieuwd, en de gloednieuwe bovenas, nog geen jaar oud, moest vervangen worden.

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart
Groene Hart