Molenaars

Molenaars,

hoe is het mogelijk dat ze er nog altijd zijn, ook in onze moderne tijd? Knoop eens een praatje aan met een molenaar en je zult ervan versteld staan hoe naadloos dit vak past in onze 21e eeuw.

Molenaars,

zeker poldermolenaars, zijn mensen die hartstochtelijk houden van hun beroep. Doordouwers, volhouders, één en al flexibiliteit. Want de wind is de baas; die onvoorspelbare, onvoorstelbare kracht moet je pakken als het kan.

Molenaars,

hun handen vinden altijd wel iets om te repareren, schoon te maken of op te ruimen. Ze gedijen niet in een baan van 9 tot 5: liever laten ze hun werktijden bepalen door de vraag van de elementen. Ze krijgen energie door hun interactie met weer en wind en draaien dag en nacht door…al betekent doordraaien in molenaarsjargon totaal iets anders dan in de rest van de maatschappij!

Molenaars,

zijn allemaal handige parttimers: ze leven van hun bijbaan én van de wind. Ze zijn meesters in het anticiperen op en begrijpen van de signalen van weer en wind. Ze onderscheiden feilloos de verschillende soorten wind en weten precies hoe ze die optimaal in de zeilen kunnen krijgen.

Molenaars,

maken hun sociale leven ondergeschikt aan het bemalen van de polder. En dat vinden ze helemaal niet erg.

De molenaars: ontmoet ze alle vier:

Willem Waltman, peilmolenaar op de ondermolen: molen 1

Jannick Schouten, molenaar op de middenmolen: molen 2

Joël Grootendorst , molenaar op de bovenmolen: molen 3

Johan Slingerland, molenaar op de putmolen: molen 4

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart