Wat is het en hoe werkt het?

Een molengang is een rijtje molens, een gang, die samenwerken om trapsgewijs overtollig water uit een laaggelegen polder omhoog te malen en uiteindelijk in een rivier te spuien. Bij Aarlanderveen werken vier molens samen: een viergang. Elke molen doet zijn deel van het werk en ‘tilt’ het water een stukje op, zo’n meter tot anderhalve meter. In totaal moet een hoogteverschil van meer dan vijf meter worden overbrugd. De Putmolen, die het diepst ligt, brengt het water omhoog met een vijzel, de andere doen dat met schepraderen. Op molen 1, de ondermolen, woont de peilmolenaar: die bepaalt wanneer er gemalen gaat worden. Via de laatste, de bovenmolen, gaat het water de Oude Rijn in.

De molengang bij Aarlanderveen is uniek in de wereld.

De Molengang Aarlanderveen is de enige nog authentiek werkende molengang ter wereld. Het malen gebeurt enkel met behulp van de kracht van de wind, in de molens die door molenaars worden bediend. Alleen wanneer het echt niet anders kan, bijvoorbeeld wanneer het windstil is en het water echt meteen weg moet, kunnen de elektrisch aangedreven hulpgemalen van het Hoogheemraadschap van Rijnland bijspringen zodat de veiligheid in de polder gewaarborgd blijft

Molenaar Johan Slingerland: ‘Dit is de enige nog werkende viergang ter wereld’ Foto: Peter Franken

Het ambacht van molenaar op lijst Unesco Immaterieel Erfgoed

Wil de Molengang Aarlanderveen kunnen blijven draaien, zijn deskundige molenaars nodig. Geen molenaars meer? Dan ook geen Molenviergang Aarlanderveen. Dat mag niet gebeuren. Om het vak levend te houden en te laten meegroeien met de huidige tijd, is het ambacht van molenaar geplaatst op de lijst Immaterieel Erfgoed van Unesco . Dit betekent dat de overheid steun geeft bij het overdragen van kennis en uitvoeren van het ambacht.

Blijf op de hoogte

Volg het verrassende verhaal van de vier windkastelen in de polder. In de nieuwsbrief, vier maal per jaar, met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram