Jannick Schouten, bewoner van de middenmolen
Met wie woont deze twintiger daar? Jannick woont er in zijn eentje
Kwam in het vak terecht door: zijn vader, die reservemolenaar was op de viergang
Is behalve molenaar ook nog: molenmaker bij Verbij in Hoogmade
De jonge Jannick pakte zijn kans toen er een vacature voor molenaar ontstond op de middenmolen. Sindsdien noemt zijn omvangrijke vriendengroep in het dorp hem ‘the miller’. Van eenzaamheid, zo alleen middenin de polder, heeft hij totaal geen last. Hij boft juist heel erg om op zo’n unieke plek te wonen, vindt hij. Molenaar zijn op een poldermolen ligt hem beter dan datzelfde ambacht uitoefenen op een korenmolen. Daar maak je een voedingsproduct, gaat alles gelijkmatig, zo tussen stoftroep en meel. Op de poldermolen ligt meer uitdaging: hier moet je met je vakmanschap een klus klaren, dankzij stug doorwerken en volhouden. Prachtig gevoel: meehelpen met alleen windkracht een polder droog te houden.
‘Ik ben schipper op mijn schip, ik zit hier om mijn passie te volgen’
Jannick Schouten
Molen 2: de Middenmolen
De Middenmolen is een poldermolen, een grondzeiler met stenen voet en achtkantige houten rietgedekte bovenbouw. De molen is eigendom van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen en niet opengesteld voor bezichtiging.
De Molenviergang Aarlanderveen is uniek
Het is de enige nog werkende molengang in de wereld. Het overtollige water vanuit de diepe polder van maar liefst 500 hectare aan de westzijde van Aarlanderveen wordt stukje bij beetje de Oude Rijn in gemalen. Daar komen alleen wieken en wind aan te pas én vier deskundige molenaars.
Technisch
• Type: grondzeiler, achtkant
• Bouwjaar: 1786 (herbouw in 1869)
• Wieksysteem: Fauël met een vlucht (de afstand tussen de uiteinden van twee wieken) van 27 en 27,15 meter
• Vang en bovenwiel: Vlaamse blokvang en een bovenwiel met 65 kammen
• Bedrijfsvaardigheid: maalvaardig
• Deze molen voert het water 1,40 meter hogerop
• Het ijzeren scheprad dateert van 1868
Geschiedenis
De Middenmolen werd oorspronkelijk gebouwd in 1786. Hij is ontworpen en getekend door molenmakers Van der Kooij en Stigter en heeft er tot 1868 gestaan.
Rampspoed en onderhoud
De Middenmolen brandde namelijk af op 28 oktober 1868, waarna de herbouw in 1869 van start ging. De molen werd enkele duizenden guldens duurder uitgevoerd dan de oorspronkelijke. De bouwer kwam uit Deventer. Vandaar dat deze molen een wat ander uiterlijk heeft, met de kenmerken van korenmolens uit het noorden van het land. De molen was halverwege de jaren ’70 van de 20e eeuw zodanig verzakt dat hij rechtgezet moest worden. Toen werd ontdekt dat vrijwel alle originele funderingspalen scheef stonden en deels gebroken waren. Daarnaast was er een doorbraak van de boezemkade tussen molen 2 en 3. In 1998 kreeg hij grotendeels een nieuwe kap en in 2010 werd groot onderhoud gepleegd.