Nieuwe molenaar Bovenmolen (molen 3)

Sinds november bewoont en beheert de 22-jarige Joël Grootendorst de molen aan de Kortsteekterweg. Joël was een van de vele kandidaten die solliciteerden naar het molenaarschap.

Dat de keuze op Joël viel is niet gek, aangezien hij het molenaarschap met de paplepel ingegoten kreeg. Zijn opa (de vader van Joëls moeder) bewoonde als vierde generatie De Groot, korenmolen De Hoop in Oud-Alblas. Zijn oom heeft die molen nu overgenomen. 

Met opa mee

Joël: “Als klein ventje ging ik al met opa mee en leerde ik hoe je de molen moet bedienen. En hoe je het weer moet ‘lezen’.” Dat laatste is belangrijker bij een poldermolen dan bij een korenmolen. “Want je kan alleen malen met een goede wind. Daarom staat mijn stoel voor het raam, aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Als molenaar van een poldermolen moet je het weer continu in de gaten houden.”

Werk combineren

Een jaar geleden behaalde Joël zijn diploma en sindsdien mag hij zichzelf molenaar noemen. Naast zijn werk als molenaar, werkt hij drie dagen in de week als muskusrattenbeheerder. Hij beheert zijn eigen planning, waardoor dit werk goed te combineren is met het werk op de molen. “Als ik onverwacht de molen moet laten malen omdat het weer daar om vraagt, werk ik gewoon een andere dag.”

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart