Recreatie

Wandelen en fietsen langs de Molenviergang

Diverse fiets- en wandelroutes door het Groene Hart van Holland komen in de buurt van de Molenviergang. Mooi om even af te stappen en van dichtbij de werking van de oer-Hollandse poldermolens te zien. Voel hoe zompig de polder onder je voeten is en kijk hoe wind en wieken het water wegmalen uit een diepe polder van maar liefst 5,4 meter onder NAP (zeeniveau). Op molenviergangaarlanderveen.nl vind je een aan aantal leuke wandelroutes dwars door het boerenland van Aarlanderveen.

Wandelen langs schapen, koeien en molens. Foto: Jan Verheul

Onderstaande wandelroute brengt u langs alle molens van de Molenviergang.

De route kan ook in twee gedeelten worden gelopen;

een noordelijk gedeelte (afstand van ongeveer 3 km) waarbij u vanaf het parkeerterrein in ongeveer noordoostelijke richting langs molen nr. 4 wandelt (Kerkvaartsweg – Stationsweg). Vervolgens rechtsaf door een gedeelte van de Dorpsstraat en het Zuideinde. Ter hoogte van Zuideinde 20 (over de brug direct linksaf het Pad van Kempenaar) vervolgt u de route door de polder langs molen nr. 1. U arriveert over de Achtermiddenweg weer bij het parkeerterrein.

Een zuidelijk gedeelte (afstand van ongeveer 6 km) waarbij u eveneens start vanaf het parkeerterrein, maar dan in ongeveer zuidwestelijke richting. U wandelt dan langs de Kerkvaart, die vanouds de scheepvaartverbinding vormde tussen de Rijn en het dorp Aarlanderveen. Door de aanleg van de ringdijk rond de Drooggemaakte polder kwam aan deze verbinding een einde. Aan het einde van de Kerkvaart gaat u linksaf (Kortsteekterweg). Aan uw linkerhand ziet u dan al snel molen nr. 3. Over het pad langs de molens bereikt u de Achtermiddenweg, waar u linksaf richting parkeerplaats loopt.

Tussen molen nr. 2 en molen nr. 3 passeert u het sifon; de (onzichtbare) duiker waardoor het boezemwater van de Drooggemaakte polder tussen molen 2 en 3 onder de Aarlanderveense wetering doorloopt. Deze wetering is de molenwetering van de Zuid- en Noordeinderpolder. 

Uiteraard is de route ook geheel of in tegengestelde richting af te leggen.

kaart-molenviergang-wandelen-aarlanderveen
De wandelroutes lopen dwars door de polder langs de historische molens.

Bezoek de Putmolen

Eén van de vier molens is voor publiek toegankelijk: de Putmolen. De molenaar, Johan Slingerland, geeft een uitgebreide rondleiding aan groepen van tien mensen of meer, uitsluitend op afspraak. Kijk voor meer informatie op molenviergangaarlanderveen.nl. 

Houd afstand en respecteer privacy

Het is fantastisch en indrukwekkend om de vier windkastelen van heel dichtbij in werking te kunnen zien en horen. De molens zijn echter geen speelgoed, maar werktuigen. Het is levensgevaarlijk om dicht bij een draaiende molen te komen. Blijf daarom altijd achter het witte hek. De huizen-met-wieken worden bovendien bewoond door de beroepsmolenaars en hun gezinnen en zijn daarom niet voor publiek toegankelijk. Respecteer hun privacy en gluur dus niet door de ramen naar binnen!

Honden mee? Nee!

Hoe lief en leuk jouw trouwe viervoeter ook is, hij mag helaas niet mee op de wandeling langs de molens. Dit is te gevaarlijk voor de loslopende schapen onderweg en voor de weidevogels die bescherming behoeven.

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart
Groene Hart