Deel:

Bewoner van de middenmolen

Naam: Jannick Schouten, molenaar op de middenmolen

Met wie woont deze twintiger daar? Jannick woont er in zijn eentje

Kwam in het vak terecht door: zijn vader, die reservemolenaar was op de viergang

Is behalve molenaar ook nog: molenmaker bij Verbij in Hoogmade

‘Je bent molenaar of niet, dat weet je vroeg genoeg’

Jannick Schouten

De jonge Jannick pakte zijn kans toen er een vacature voor molenaar ontstond op de middenmolen. Sindsdien noemt zijn omvangrijke vriendengroep in het dorp hem ‘the miller’. Van eenzaamheid, zo alleen middenin de polder, heeft hij totaal geen last. Hij boft juist heel erg om op zo’n unieke plek te wonen, vindt hij. Molenaar zijn op een poldermolen ligt hem beter dan datzelfde ambacht uitoefenen op een korenmolen. Daar maak je een voedingsproduct, gaat alles gelijkmatig, zo tussen stoftroep en meel. Op de poldermolen ligt meer uitdaging: hier moet je met je vakmanschap een klus klaren, dankzij stug doorwerken en volhouden. Prachtig gevoel: meehelpen met alleen windkracht een polder droog te houden.

‘Ik ben schipper op mijn schip, ik zit hier om mijn passie te volgen’

Jannick Schouten

Molen 2 (de middenmolen)

Molen 2 (de middenmolen)

Adres: Achtermiddenweg 2, 2445 AA Aarlanderveen. Deze molen is niet opengesteld voor bezichtiging

Technisch:

Deze molen voert het water 1.40 meter hogerop.

De vlucht, de afstand tussen de uiteinden van twee wieken, bedraagt ruim 27 meter

Het ijzeren scheprad dateert van 1868

Geschiedenis:

Deze middenmolen werd oorspronkelijk gebouwd in 1786, ontworpen en getekend door de molenmakers Van der Kooij en Stigter. Hij heeft er gestaan tot 1868.

Rampspoed en onderhoud:

De middenmolen brandde af op 28 oktober 1868. Binnen een maand al begonnen de voorbereidingen voor de herbouw, die in 1869 van start ging. De molen werd enkele duizenden guldens duurder uitgevoerd dan de oorspronkelijke. De bouwer kwam niet uit de streek, maar meer noordelijk, uit Deventer. Vandaar dat deze molen een wat ander uiterlijk heeft, met de kenmerken van korenmolens uit het noorden van het land.

De molen was halverwege de jaren ’70 van de 20e eeuw zodanig verzakt dat hij rechtgezet moest worden. Toen ontdekte men dat vrijwel alle originele funderingspalen scheef stonden en deels gebroken waren. De molen moet, omdat de fundering het dus gedeeltelijk had begeven, sinds hij in 1786 werd gebouwd, minstens een meter van zijn oorspronkelijke plaats zijn ‘gewandeld’!

Een doorbraak van de boezemkade tussen molen 2 en 3 zorgde voor flink wat schade aan de middenmolen. In 1998 kreeg hij grotendeels een nieuwe kap en in 2010 werd groot onderhoud gepleegd.

Blijf op de hoogte

Volg het verrassende verhaal van de vier windkastelen in de polder. In de nieuwsbrief, vier maal per jaar, met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram