AARLANDERVEEN – Het bestuur van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen en de convenantpartners Hoogheemraadschap Rijnland, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Alphen aan den Rijn ondertekenen op vrijdag 21 februari een nieuw convenant. Hiermee is de toekomst van de unieke Molenviergang in Aarlanderveen opnieuw voor tien jaar veiliggesteld.
Unieke molengang blijft behouden
De Molenviergang Aarlanderveen is uniek in de wereld. Het is de enige nog functionerende molengang die een polder op authentieke wijze bemaalt, volledig aangedreven door windkracht en bediend door ervaren beroepsmolenaars. Dit eeuwenoude systeem, dat stamt uit 1785, vereist voortdurend onderhoud om zijn essentiële rol in de polder te blijven vervullen. De betrokken convenantpartners van Stichting Molenviergang Aarlanderveen erkennen het belang van deze historische molens en hebben daarom besloten hun samenwerking opnieuw voor tien jaar voort te zetten.
Officiële ondertekening op 21 februari
Op vrijdag 21 februari om 14.30 uurvindt de ondertekening van het nieuwe convenant plaats in Het Oude Rechthuis te Aarlanderveen. In het convenant regelen de partijen de onderlinge (financiële) afspraken en verantwoordelijkheden. Gedeputeerde de heer Stolk (Provincie Zuid-Holland), wethouder mevrouw Noordermeer (Gemeente Alphen aan den Rijn) en heemraad de heer Straathof (Hoogheemraadschap van Rijnland) zullen namens hun organisaties het convenant ondertekenen. Voorafgaand aan de ondertekening is er om 14.00 uur een fotomoment bij de Putmolen (molen 4) aan de Kerkvaartsweg 61 in Aarlanderveen.
Belang van de molens
Voorzitter Kees van Velzen, die als wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn betrokken was bij het vorige convenant en nu bestuurder is van de Molenviergang, benadrukt het belang van de molens: “Molens, zoals in de weidse polder van Aarlanderveen bestaan nergens meer. Ze malen niet voor de sier, maar zorgen ervoor dat de bewoners droge voeten houden. Het water in het laagste deel van de polder (5,4 meter onder NAP) wordt trapsgewijs naar de Oude Rijn gemalen om uiteindelijk via Katwijk naar de zee afgevoerd te worden. De molens van Aarlanderveen zijn een uniek voorbeeld van waterbouwkundig vakmanschap dat nog steeds dagelijks in dienst staat van de polder en haar bewoners.”
Coverfoto: Wilco Bos
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.