Nationale Molendag 2024

Zaterdag 11 mei was het weer Nationale Molendag. Hét molenfeest van Nederland, waaraan ook de Molenviergang Aarlanderveen aan mee heeft gedaan en die dag weer vele bezoekers heeft ontvangen.

Bij alle vier de molens waren rondleidingen en vertelden de molenaars meer over de molen en het bemalen van de polder bij Aarlanderveen. Bij de Putmolen (molen 4) waren een aantal activiteiten en was er een doorlopende presentatie over het waterbeheer van het Hoogheemraadschap van Rijnland. En om het nog leuker te maken was er een mogelijkheid om met Oude Trekkers vanaf de Putmolen (molen 4) een ritje te maken naar de Ondermolen (molen1).

De Molenviergang Aarlanderveen is uniek. Het is de enige nog werkende molengang in de wereld. Het overtollige water vanuit de diepe polder van Aarlanderveen wordt stukje bij beetje de Oude Rijn in gemalen. Daar komen alleen wieken en wind aan te pas én vier deskundige molenaars.

Molenaar leert kleine jingens het vak van molenaar. Jong geleerd, oud gedaan.
Jong geleerd, oud gedaan.

Bezoek de molens op de fiets

De leukste en gemakkelijkste manier om de molens tijdens de Nationale Molendag te bezoeken was op de fiets. De fietsroute ‘Langs molens en gemalen’ is op deze dag een echte aanrader. Je fiets langs de meeste molens in Alphen aan den Rijn en uiteraard langs alle molens van de Molenviergang. En krijg je onderweg trek in iets lekkers? Bij het Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen of bij Boerderij TaarTenTuin, vlak bij de Molenviergang, weten ze wat lekker is.

Kijk hier voor meer informatie over de fietstocht ‘Langs Molens en Gemalen’.

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart