Restauratie Middenmolen Molenviergang van start

Foto: Patrick Goossens

De restauratie van de Middenmolen van de Molenviergang Aarlanderveen is van start gegaan. In de werkplaats worden de voorbereidingen getroffen. In maart verwacht de aannemer aan de molen zelf te beginnen.

Grondige restauratie

De restauratie van de Middenmolen (molen 2) volgt op de inmiddels voltooide restauratie van de Bovenmolen (molen 3). Het is een grondige restauratie te noemen, waarbij onder meer een deel van het rietdek wordt vervangen. Ook de roeden zijn aan vervanging toe. Deze vormen de basis van het wiekenkruis; de stalen balken die ronddraaien als de molen draait. De waterloop – dit is waar het water doorheen gemalen wordt – wordt gerestaureerd. En zo worden er nog meer werkzaamheden uitgevoerd.

Hard nodig

Door decennia van intensief gebruik, verkeert de molen momenteel in een slechte, technische toestand. Om de molen voor verval te behoeden en deze als actief bemalingswerktuig te behouden, is restauratie dus hard nodig. Nadat de restauratie – naar verwachting eind dit jaar – is afgerond, mag de bouwkundige staat van de molen weer ‘goed’ worden genoemd en kan deze waarschijnlijk weer tientallen jaren bemalen met regulier onderhoud.

Molenviergang Aarlanderveen

De middenmolen dateert uit 1869 en is onderdeel van de Molenviergang Aarlanderveen. De Molenviergang Aarlanderveen is de enige molengang ter wereld die als hoofdbemaling (doorgaans zonder mechanische hulp) een polder bemaalt. De totale restauratie kost ruim € 450.000 en wordt onder meer bekostigd door Hoogheemraadschap van Rijnland, Provincie Zuid-Holland,
J.E. Jurriaanse Stichting, Molenfonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds Alphen en omstreken en TBI Fundatie. Verbij Hoogmade voert de werkzaamheden uit in opdracht van Stichting Molenviergang Aarlanderveen.

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart