Prinses Beatrix bezoekt Molenviergang Aarlanderveen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden brengt vrijdagmiddag 1 oktober een bezoek aan de deels gerestaureerde Molenviergang in Aarlanderveen en opent het maalseizoen 2021/2022.

De vier molens van de molengang in Aarlanderveen werken samen om trapsgewijs overtollig water uit een laaggelegen polder omhoog te malen en in de rivier de Oude Rijn te spuien. In totaal wordt een hoogteverschil van ruim vijf meter overbrugd. Het malen gebeurt met de kracht van de wind. Alleen als het windstil is en het water meteen weg moet, worden elektrisch aangedreven hulpgemalen ingezet.

De opening van het maalseizoen vormt de start van een nieuwe traditie, die in het eerste weekend van oktober bij de molens gevierd gaat worden. De Molenviergang benadrukt hiermee haar unieke karakter, omdat het de enige molengang ter wereld is, die als hoofdbemaling (doorgaans zonder mechanische hulp) een polder bemaalt. Daar komt alleen wind aan te pas. Plus vier deskundige molenaars.

Na het officiële programma in Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen, brengt Prinses Beatrix een bezoek aan de Putmolen (molen 4) en spreekt de molenaar Johan Slingerland over zijn werk, over het anticiperen op de signalen van weer en wind en over de restauratie van de molens. Ook gaat Prinses Beatrix in gesprek met de andere drie molenaars, de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland én met het bestuur van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen

Foto: Nancy Beijersbergen

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart