Bovenmolen Molenviergang klaar voor maalseizoen

Na een periode van restaureren is de Bovenmolen (molen 3) van de Molenviergang in Aarlanderveen klaar om weer op eigen kracht de polder te bemalen. Om dit moment te vieren, hebben Sjaak Langeslag van het Hoogheemraadschap van Rijnland en Leo Maat, wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn op vrijdag 4 oktober 2019 de vang gelicht. Daarmee gaat het proefmalen van start en doen de vier molens hun werk weer voor het Waterschap en de polder.

De afgelopen tijd is de Bovenmolen, ook wel bekend als molen 3, vrijwel geheel gerestaureerd. Zo zijn het molenwiel en de onderwaterloop opgeknapt en heeft de molen een nieuw rietdek en nieuwe roeden gekregen. De restauratie is gefinancierd door het Hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Alphen aan den Rijn, de provincie Zuid-Holland en de Bankgiroloterij. De Molenviergang in Aarlanderveen is bijzonder, omdat het de enige molengang ter wereld is die de polder nog op authentieke wijze bemaalt. 

Restauratie Bovenmolen (molen 3).

Feestelijke opening in voorjaar 2020

In het voorjaar van 2020 worden de allerlaatste puntjes op de -i gezet. Als het restauratiewerk volledig is afgerond, wordt de molen op vrijdag 8 mei 2020 feestelijk heropend. Een mooi moment, gezien de Nationale Molendag een dag later, op zaterdag 9 mei. 

Volg Water, Wind en Wieken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die vier maal per jaar verschijnt met een agenda vol activiteiten.

Volg ons op Facebook, Youtube & Instragram

Groene Hart